Interviul individual, fata-in-fata
Candidatul este primit de un responsabil recrutare, un sef sau un consultant din cadrul unei firme de recrutare. Acest tip de interviu este cel mai folosit, este considerat interviul clasic si dureaza in general o ora.
Interviul „în grup”
Interviul „în grup” presupune participarea mai multor interlocutori la selectie, pâna la cinci examinatori (de obicei sunt trei) care reprezinta departamente diferite ale firmei angajatoare si ei vor pune întrebari din domeniul lor de activitate. Daca te vei afla într-o astfel de situatie va trebuie în primul rând sa adresezi raspunsul celui care ti-a pus întrebarea dar sa nu uiti de ceilalti; uita-te din când în când la ei si adreseaza-le un zâmbet, vei destinde atmosfera si îti vei crea o imagine pozitiva.
Interviul prin telefon
Desi nu este foarte des întâlnit si nici nu reprezinta maxima garantie pe care o poate da, acesta totusi este uzual în unele firme. Daca totusi ti se întâmpla sa te afli la un interviu care se desfasoara la telefon imagineaza-ti ca te afli în aceeasi camera cu interlocutorul, îl ai în fata ta si totul decurge în mod normal ca la un interviu obisnuit. Fa toate lucrurile pe care le-ai face daca interviul s-ar desfasura în biroul lui: aseaza-te confortabil, relaxeaza-te, fii energic, manifesta-ti entuziamul, accentueaza cuvintele, zâmbeste din când în când.
Interviurile succesive
Fiind considerate un adevarat maraton, puteti sa va intalniti intr-o zi cu toate persoanele implicate in procesul de recrutare. Este cazul clasic cand aveti trei interviuri, cu responsabilul resurse umane, cu superiorul direct si cu directorul companiei. Acest tip de interviu este intalnit, mai ales, in cadrul marilor companii.
Interviul in fata unui grup de interlocutori
Utilizat in procesul de recrutare fie pentru o alegere cat mai rapida, fie pentru a doua etapa a unui interviu, pentru a va cunoaste superiorul si seful lui direct (de exemplu seful de produs si directorul de marketing) sau chiar intreaga echipa.
Erori care trebuie evitate in acest tip de interviu:
- sa nu va concentrati pe un singur interlocutor;
- este posibil sa nu puteti retine numele si functiile interlocutorilor (este indicat ca la inceputul intalnirii sa va notati numele acestora si functiile);
- cand raspundeti la o intrebare, nu priviti doar interlocutorul care v-a chestionat.