Curriculum Vitae (C.V.)
Curriculum Vitae este o expresie latina care se traduce prin “Istoricul vietii”. Forma abreviata “CV” a inceput sa fie folosita din secolul XX.
In general, Curriculum Vitae are un format standard, care sintetizeaza informatiile cu privire la: datele personale, postul vizat, experienta profesionala, educatie si formare profesionala (incepand cu ultima forma de invatamant absolvita), informatii ce tin de aptitudini native sau dobandite (in afara de cele profesionale).
Curriculum Vitae este cartea ta de vizita care te recomanda pentru postul dorit. El trebuie sa te reprezinte pe tine, este istoria ta personala cu experienta ta educationala si profesionala pe care ai dobandit-o de-a lungul vietii. De aceea un CV ar trebui sa-ti reprezinte cel mai bine personalitatea, abilitatile si calitatile personale. Pentru ca este un produs pe care il promovezi si urmeaza sa-l vinzi trebuie sa-i acorzi o importanta maxima. El face reclama competentelor si aptitudinilor tale. Trebuie insa sa fii constient ca un CV insotit de o scrisoare de intentie nu iti va asigura obtinerea slujbei dorite. Insa este documentul pe baza caruia vei fi selectat pentru un eventual interviu, unde va trebui sa sustii si sa vinzi cele scrise in CV pentru a demonstra faptul ca reprezinti candidatul ideal pentru slujba respectiva. Trebuie sa te gandesti la un CV ca la o promotie in care sa prezinti calitatile si realizarile tale profesionale, doar astfel vei demonstra valoarea ta. De regula unui angajator ii sunt necesare aproximativ 30 de secunde pentru a-si face o imagine de ansamblu asupra ta. Daca ai reusit sa-i atragi atentia atunci CV-ul tau poate continua selectia, daca nu, va ajunge in teancul CV-urilor nesatisfacatoare. CV-ul tau trebuie sa convinga prin informatii relevante si potential. Si desi un CV trebuie sa fie foarte personal, in acelasi timp el trebuie sa respecte anumite reguli bine definite. Un bun CV trebuie sa oglindeasca imaginea ta cat mai bine.
Pentru o mai buna receptare a datelor de catre angajator, in Europa s-a convenit o standardizare a formatului de CV (format Europass), pentru a avea acelasi format (si continut) indifferent de limba in care este scris.