De retinut:
A. Foloseste întotdeauna hârtie A4 de buna calitate, alba, de minim 100 g/m2.
2. Scrie si tipareste CV-ul folosind o imprimanta buna.
3. Scrieti numele în centru sus pe pagina, nu scrie „Curriculum Vitae” (cu excepţia CV-ului european).
4. Fara greseli gramaticale sau de tipar.
5. Ai grija la detalii.
6. Fii clar si concis.
7. Introdu CV-ul într-un plic A4 (daca trebuie expediat prin posta).
B. Depasit de vârsta pentru pozitia respectiva
Nu este credibil ca vârsta ne poate împiedica sa mergem la un interviu. Nimic nu este mai frustrant, stiind ca ai tot ce trebuie pentru a contribui la succesul unei firme dar ca datorita vârstei nu esti invitat la interviu. Aceasta mai ales ca, dupa cum se stie exista o anumita corelatie între vârsta si performanta. Într-adevar, cel mai în vârsta este cel mai experimentat si ca atare mai performant. În timpul aplicarii si al interviului apar într-adevar probleme legate de vârsta, ele însa nu vizeaza vârsta ca atare ci prejudecatile si atitudinea angajatorului fata de vârsta aplicantului. Aceasta atitudine este reflectata chiar de candidati în aplicatiile lor, unde negativismul este detectat imediat. De exemplu: „Desi am depasit vârsta pentru aceasta pozitie...”, o astfel de afirmatie va arata celui care citeste CV-ul ca aplicantul vede ca o problema vârsta sa, si chiar asa se va întâmpla.
Îti poti scoate de asemenea din competitie CV-ul daca acorzi prea mare importanta vârstei, statutului marital, numarului de copii, nationalitatii - toate acestea nefiind relevante pentru pozitia pentru care aplici. Dar pentru ca le-ai scos în evidenta, recrutorul va fi obligat sa le acorde atentie si astfel poate fi influentat înainte sa fi citit informatiile relevante pentru tine.
Întotdeauna scrie data nasterii mai degraba decât sa-ti scrii vârsta. Daca vârsta este un detaliu important pentru slujba respectiva lasa-i pe angajatori sa afle vîrsta din CV-ul tau.
Exista mai multe moduri în care vârsta poate fi prezentata în CV-ul tau: de exemplu, daca ai „30 de ani de experienta în industria grea” fapt de înteles daca încerci sa scoti în evidenta experienta ta profesionala, ei bine, angajatorul imediat se va gândi imediat ca probabil ai peste 50 de ani. Încercând sa vinzi experienta ta de-a lungul timpului aceasta devine o mare greseala: pentru ca aceasta afirmatie nu îi spune angajatorului cât de bun esti ci doar de cât timp lucrezi. Poti fi de asemenea victima propriei tale mândrii. De exemplu: poti fi foarte mândru ca ti-ai petrecut o viata întreaga în industria navala dar aceasta va da de înteles angajatorului ca ai intrat deja în rutina si nu te mai intereseaza sa te dezvolti personal.
Vârsta în sine nu constituie o problema. Problemele apar atunci când îsi fac loc discriminarea si perceptia vis-a-vis de vârsta a angajatorului. Avem tendinta sa consideram pe cineva care a depasit o anumita vârsta ca fiind în perioada de declin, fara entuziasm si nici dispus sa dezvolte institutia respectiva.
De aceea cel mai bine ar fi sa eviti a da nastere prejudecatilor si discriminarilor angajatorului.
De retinut :
Ø Niciodata nu-ti cere scuze pentru vârsta ta.
Ø Niciodata nu face referiri la vârsta pe care o ai în CV-ul tau.
Ø Pune toate detaliile personale la sfârsitul CV-ului tau.
Ø Scrie « data nasterii » în loc de « vârsta » sau omite-le pe ambele.
Ø Niciodata nu-ti vinde experienta ta profesionala prin anii pe care îi ai.
Ø Formeaza-ti o imagine de sine tinereasca.